top of page

BOÄžSAK ADASI

BoÄŸsak Adası’nda MS 4. yüzyılda ortaya çıkan yerleÅŸim, zamanla adanın tüm yüzeyini kaplamıştı. Adadan gelen tek bir yazıtta adadaki yerleÅŸimin adı da geçer: “Müreffeh olsun kent gibi kurulmuÅŸ Asteria!”.

f68.jpg

Boğsak Adası

Lokantalar, dükkânlar, sarnıçlar, eÄŸlence mekânları ve kiliselerden oluÅŸan canlı bir ada hayal etmek çok da yanlış olmayabilir. Konutlar ise, TaÅŸucu limanına, Göksu deltasına, yunusların, caretta carettaların, fokların, balık sürülerinin ve onları izleyen balıkçıların hareketleriyle dalgalanan deniz manzarasına bakacak biçimde, kuzey yamaçlarında konumlanmıştı. Adada yerleÅŸim yoÄŸun olsa da adanın yer ÅŸekilleri, yapının inÅŸa edilebileceÄŸi alanın uygunluÄŸu ve teknelerin adaya yanaÅŸabildiÄŸi kısımlarına kolay ulaşım gibi unsurlar yapıların kümelendiÄŸi bölgeleri belirlemiÅŸtir.

*VarinlioÄŸlu, Günder. "BoÄŸsak'tan Dana'ya Uzanan Bir Ada Öyküsü BoÄŸsak Arkeolojik Yüzey AraÅŸtırması". Aktüel Arkeoloji 67 (2019): 8-13.

Asteria’da Hristiyan bir topluluk yaşıyordu; adaya MS 5. ve 6. yüzyıllarda 7 kilise yapmışlardı. Adanın zirvesinin hemen altında, taÅŸ döÅŸeli anıtsal bir yolla ulaşılan bir kilise kompleksi vardı. TaÅŸtan kubbesi, mermer taban döÅŸemesi, belki pırıltılı mozaikleri ve duvar resimleri ile göze çarpan ÅŸapel bir martyriumdu; yani bir Hristiyan ÅŸehidinin röliklerini barındırıyordu ya da kutsal bir yerin üzerine yapılmıştı. Aslında, BoÄŸsak Adası geniÅŸ bir dinsel ağın parçasıydı. Aziz Paulus’un yoldaşı Azize Thekla’nın bir kayanın içinde kaybolarak ÅŸehit olduÄŸu yer, Seleukeia ad Kalykadnos’un hemen dışında, Akdeniz’e bakan bir tepede (bugünkü Ayatekla) yer alıyordu. Thekla’nın martyriumu Hıristiyan dünyasının dört yanından hacıların ziyaret ettiÄŸi bir hac merkeziydi. BoÄŸsak Adası da bu hac rotasının durak noktalarından birisi olmalıydı.

​

BoÄŸsak Adası, baÅŸta tatlı su olmak üzere doÄŸal kaynaklardan yoksun ve tarıma hiçbir ÅŸekilde elveriÅŸli olmayan kireçtaşından bir kara parçasıdır.

mapbogasmaller.png

BoÄŸsak Adası YerleÅŸim Planı ve Kiliseleri (Haritalama: BOGA ekibi 2010-2021, çizim Nihan Arslan 2021)

*VarinlioÄŸlu, Günder. "BoÄŸsak'tan Dana'ya Uzanan Bir Ada Öyküsü BoÄŸsak Arkeolojik Yüzey AraÅŸtırması". Aktüel Arkeoloji 67 (2019): 8-13.

**VarinlioÄŸlu, G. and M. Esmer, “Houses on an Island: BoÄŸsak (Asteria) in Isauria in Late Antiquity,” in Archaeology of Anatolia: Recent Discoveries, vol. 2, edited by S.R. Steadman and G. McMahon, 247-66. Newcastle Upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing, 2017.

IMG_1065.JPG

BoÄŸsak Adası'na yanaÅŸan teknelerin adaya çıkmak için kullandığı merdivenlerden biri

(VR gözlükle de tecrübeleyebilirsiniz)

bottom of page